5 هزار داعشی در اختیار کردستان عراق
5 هزار داعشی در اختیار کردستان عراق /کرکوک چالش امنیتی پساداعش؟
بغداد - ایرنا - رئیس کمیسیون امنیت و دفاع پارلمان عراق از وجود بیش از پنج هزار تروریست داعشی در اختیار تشکیلات کردستان عراق خبر داد و این که اربیل تاکنون از تحویل آن به دولت مرکزی خودداری می کند.
به گزارش ایرنا، حاکم الزاملی روز سه شنبه به خبرگزاری 'المسله' عراق گفت تعداد واقعی اعضای داعش که در نزد تشکیلات کردستان عراق هستند بیش از پنج هزار نفر است و این افراد از جمله خطرناک ترین تروریست ها به شمار می روند.
وی گفت مسئولان پارلمانی و دولتی در بغداد با درخواست مکتوب خواستار تحویل این تروریست ها به دولت مرکزی شده اند اما اختلافات و وجود برخی فشارها تاکنون مانع از تسلیم این افراد به دولت مرکزی شده است.
الزامی گفت این کمیسیون موضوع خودداری در تسلیم این افراد را از نزدیک پیگیری می کند و در صورت ادامه اصرار اربیل بر این عدم تحویل این تروریست، دولت فدرال در این خصوص موضع گیری خواهد داشت.
خبرگزاری المسله در ادامه یادآور شده است که مسعود بارزانی بعنوان یک رهبر جدایی طلب به دنبال آن است که استان کرکوک را در اختیار داعش بگذارد. وی این تصمیم را پس از آن گرفته است که توانست عناصر تروریست داعشی را با تراشیدن ریش آنها به شبهنظامیانی تبدیل کند که بتوانند طرح های او را در دور کردن رقبا و حتی کردها و در راس آنها اتحادیه میهنی از کرکوک پیاده کنند.
در همین حال علی الحسینی سخنگوی محور شمالی الحشد الشعبی نیز از ظهور گروه های تروریستی کرد در این منطقه خبر داد که امنیت استان کرکوک را به خطر انداختنه اند و نام خود را 'الرایات البیضاء' (پرچم های سفید)، 'السفیانی' و 'الفدائیین' گذاشته اند.
وی گفت اخیراً گروههای تروریستی در منطقه ای به طول یکصد کیلومتر از جنوب شرقی شهر طوز تا جنوب شرقی شهر داقوق مستقر شدهاند و نام خود را 'سفیانی ها' و 'الرایات البیضاء' گذاشته اند، همچنین گروه های جدایی طلب کرد که خود را گروه فدائی ها نام نهاده اند نیز در این منطقه نمایان شده اند.
الحسینی گفت این گروهها بتازگی تحرکاتی از خود نشان می دهند و به نیروهای امنیتی، الحشد الشعبی و غیرنظامیان حمله میکنند.
وی گفت تحرکات این گروهها را زیر نظر داریم و تاکنون توانستیم در داخل شهرها امنیت برقرار کنیم اما حملات آنها در بیرون از شهرها و با استفاده از طبیعت و وضعیت جغرافیایی و کوهستانی منطقه ادامه دارد.
در همین راستا یک روزنامه نگار کرد عراقی در گفت و گو با ایرنا با اشاره به استقرار نیروهای واکنش سریع در شهر طوزخورماتو واقع در جنوب کرکوک گفت حضور این نیروها از سطح تنشها در شهر کاسته و می تواند در بلندمدت امنیت را به این شهربازگرداند.
'دلشاد انور' روز یکشنبه در این گفت و گو در خصوص تنش های موجود در این شهر گفته بود: متاسفانه از سال ۲۰۰۳ میلادی به این سو نیروهای پیشمرگه که در این شهر مستقر شدند بی طرف نماندند و این روحیه انتقام را در میان سایر اقوام بخصوص ترکمانها بالا برد و با مسلح شدن ترکمانها نیز تنش ها به سطح برخوردهای مسلحانه کشیده شد.
دلشاد انور در ادامه گفت: در دو روز گذشته نیروهای واکنش سریع در این شهر مستقر شدند که همین امر سبب شده است مردم از همه طیف ها به آنها اعتماد کنند و رفته رفته مردمی که از این شهر خارج شده بودند به منازل خویش باز گردند.
گزارش ایرنا همچنین حاکی است در یکی از آخرین رویدادهای امنیتی در این منطقه، حملات خمپارهای ای روز دوشنبه هفته گذشته علیه شهر طوزخورماتو انجام شد که طی آن هفت غیرنظامی از جمله یک زن و کودک مجروح شدند.
این حملات فضای کاملاً امنیتی در شهر حاکم کرد و مدارس و ادارات را در همان روز به تعطیلی کشاند.
به دنبال این حملات تعدادی از نمایندگان ترکمن در پارلمان عراق تهدید به بین المللی کردن پرونده این شهر کردند.
'نیازی معماری اوغلو' یکی از این نمایندگان ترکمن در جمع خبرنگاران در بغداد گفت که توطئه ای برای تخلیه طوزخورماتو از ساکنان ترکمن آن وجود دارد و حملات خمپاره ای مستمر به این شهر که امروز هم ادامه داشت، در همین راستا است.
وی اضافه کرد که حملات خمپاره ای به طوزخورماتو در پی بازگشت قانون به کرکوک و مناطق مورد اختلاف در 16 اکتبر 2017 و حضور مجدد دولت مرکزی در این مناطق آغاز شده است.
برخی کارشناسان با اشاره به رویدادهای امنیتی در استان کرکوک و مناطق اطراف آن طی ماههای اخیر، ظهور بقایای داعش و نیز برنامه ریزی برخی احزاب کرد جدایی طلب برای تنش زایی در این منطقه، چالش امنیتی عراق پساداعش را در همین منطقه عنوان می کنند و می گویند اگر زودتر برای آن چاره اندیشی نشود ممکن است بحران زا باشد.